CSCS Kart Nasıl Alınır?
CSCS kartın ne olduğu ile başlayalım isterseniz.
CSCS: Construction Skills Certification Scheme.
Yani İnşaat Yetenekleri Sertifikasyon Sistemi (Düzeni).
İnşaatlarda çalışanların alacağı sertifikaları veren kurum/organizasyon. Türkiye’deki Mesleki Yeterlilik Kurumu ile aynı işleve sahip bir nevi. CSCS kart bu kurumun verdiği, iş güvenliği ile ilgili olan kart. Yasal zorunluluk olmadığı halde birçok firma şantiyelerde çalışmak isteyenlere bu kartı zorunlu kılıyor. O nedenle şantiyelerde çalışmak isteyenler için ilk adım diyebiliriz. Peki nasıl alınır bu CSCS kart?
Öncelikle mesleğiniz/işiniz önemli. Mühendisler ve mimarlar “Managers and Professionals” kategorisinden başvuruyor. İnşaat ustaları ve formenler ise “Operatives and Supervisers” kategorisi üzerinden başvurmalı. Bir de “Specialists” kategorisi var. Yani uzmanlar. Onun sınavını görmedim. Bu yazı diğer iki kategori için geçerli.
İki aşamalı bir sistem var.
İlk aşamada bu bağlantıya tıklayıp CITB’nin sitesine kayıt yaptırmanız gerekiyor. Kayıt yaptırdıktan sonra da sisteme giriş yapıp sınav için randevu alıyorsunuz. Bulunduğunuz yerin posta kodunu girdiğinizde mesafe olarak en yakınınızdan başlayarak civarınızda sınav yapılan yerlerin adreslerini gösteriyor. En yakındaki yeri seçebilirsiniz. £21 ödeme çıkıyor. Benim önerim iş hesabınız açıldıysa bu masrafı iş hesabınızdan gerçekleştirmenizdir.
Randevu günü de sınav salonuna en az 15dk önce gitmeniz gerekiyor. Yoksa sınava giremiyorsunuz. Bizim ÖSYM’nin hazırladığı sınavlar gibi düşünün. Ne kadar toleranslı olduklarını bilmiyorum. Ödediği parayı yakma pahasına denemek isteyenler yapabilir tabii ki. Benim önerim biraz erken gidip erkenden girme şansınızı sorgulamak. Öyle bir ihtimal de olabiliyor salon çok dolu değilse. Sınav ve hazırlıkla ilgili detayları ayrı bir yazıda yazdım.
Pearson Vue sınavı gerçekleştiren kurum. CITB (Construction Industry Training Board – İnşaat Endüstrisi Eğitim Kurulu) adına bu işi yapıyor.
İkinci aşama ise CITB’nin sitesinden karta başvuru. Bu kısımda biraz dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle hangi kartı almanız gerektiğini iyi bilmeniz lazım. Mühendisler ve mimarlar için beyaz kartı alıyoruz. Hangi kartı almanız gerektiğine dair bilgi CITB’nin sitesinde mevcut. Kişisel eğitim bilgilerinizi girdikten sonra size başvurabileceğiniz kartı gösteriyor sistem. Ancak öncesinde çok önemli bir konu daha var: Mühendis ya da mimar iseniz, CITB’nin sizin mesleğinizi tanıması lazım. Bunu da diplomanızın uluslararası geçerli bir kurumdan akreditasyon bilgisi yoksa https://www.naric.org.uk websitesine başvuru yaparak diplomanızın eşdeğerini alabilirsiniz. Koronavirüs dönemi olduğundan biraz süre uzayabilir. Ayrıca çıktıyı mektupla göndermeleri biraz sürecektir. Dikkate almanız gerekiyor. UK NARIC sürecinin nasıl olduğunu merak edenler konuyla ilgili yazımı okuyabilirler.
CSCS kart için bu site üzerinden kart başvurusu yapmanız gerekiyor. Siteye kayıt olduktan sonra “Apply for a card” seçeneğini tıklıyorsunuz.
Sonra Card Finder’a tıklıyorsunuz. Yeni açılan sayfada aşağıdaki görüntüyü göreceksiniz.
Buradan meslek ya da yeteneğe göre seçim yapabiliyorsunuz. AQP demek Academically Qualified Person, yani akademik eğitimli kişi anlamına geliyor. Aşırı fazla seçenek olduğu için iyi seçim yapmak gerekiyor.
Bir sonraki adım ise kart seçimini yapıp ödemeyi gerçekleştirmek ve diplomanızı, UK NARIC’den aldığınız belgeleri yüklemek oluyor.
Süreç benim için halen daha bitmedi. Bugün UK NARIC’den gelen başka doküman varsa göndermem gerektiğini yazan bir mesaj gönderdiler. Ben de cevap olarak kurumun bana ilettiği mesajın ekran görüntüsünü gönderdim. Yani henüz daha mektup ile asıl dokümanın gelmediğini belirttim.
Kartı alınca daha fazla detay yazabilirim. İşte CSCS kart alma için süreç böyle işliyor. Sorularınız varsa yorumlar kısmına yazarsanız cevaplamaya çalışabilirim.
merehaba azem bey benim türkiye den mesleki yeterlilik belgesi var.alırkene sormuştum kartın uluslar arası geçerliliği olduğunu söylediler,bilginiz varmı bu konuda veya mevcut kartımı cscs ye çevire bilirmiyim teşekürler kolay gelsin..
Merhaba. CSCS iş güvenliği sınavını geçtiğinizde gerekli teknik altyapınız da varsa almanız gereken bir karttır. Elinizdeki mesleki yeterlilik belgesi farklı bir konu. Onu hangi alandan başvuruyorsanız o alanda deneyimizin, eğitiminizin olduğuna dair kanıtlamak amaçlı CITB’ye ya da UK NARIC’e iletmeniz gerekebilir. Her hal ve karda CSCS kartı almadan birçok şantiyeden içeri almazlar sizi.
Merhaba. Bu sınav ingilizce bir sınav mıdır? Türkçe girme şansımız var mıdır.. Bir de test usulu mu yoksa klasikmi… Sınav periyotları nedir acaba?
Merhaba,
İşinizi kolaylaştıracak cevaplar yok ne yazık ki. Sınav İngilizce. Söylediğim uygulamayı indirince zaten çıkacak soruları birebir görüyorsunuz. Test usulü. Test için yine ilgili siteden kontrol etmeniz lazım. Düzenli olarak yapılan bir sınav, yani her gün var. Ama bugün baktığınızda birkaç ay sonrasına da randevu verme durumu olabilir. Ona göre çalışmanız lazım. Ve erkenden randevunuzu almanız tabii ki.
Önce sınava giriyoruz ve sonrasında sınav sonucuna göre diploma denkliğini kontrol edip kart başvurusu yapıyoruz sanırım. Ben iş güvenliği uzmanıyım ve 7 ocak da ank ant için randevum var. Bu kadar kısa sürede yetiştirmem mumkun olur mu acaba.
Merhaba,
Lütfen kusura bakmayın geç cevabım için. Yeni fark ettim mesajınızı. Buradan ulaşamadığınızda eposta ile de dönebilirsiniz bana. Normalde bir yandan sınav hazırlığı yaparken diğer yandan da diploma denkliğini almak süreci hızlandırır. Diploma denkliği geldikten sonra sınav sonucunuzu da almışsanız hemen kart için başvurabilirsiniz.
Hocam soruları inceledim. İngilizcem orta seviyeli, fakat iş güvenliği uzmanı olduğum için pek zorlanmıyorum genel olarak sorularda.. Bu sınava girsem, sınav sonucu kısa sürede belli oluyor mu.. başarılı olursam en azından kart gelmese bile başarılı olduğumu bir şekilde beyan edebilirim
Sınav sonucu hemen belli oluyor ve belgeyi elden alıyorsunuz zaten. Ancak CSCS kart başvurunuzu yaptıktan sonra kartın gelmesi 1 ayı bulur, hatta geçer muhtemelen. Ona göre iyi düşünün derim sonraki süreci. Akreditasyonu önce çözmekte fayda var yani. Anladığım kadarıyla daha yeni başvuracaksınız. Burada olmadan alabileceğinizi sanmıyorum. Çünkü sınav burada, İngiltere’de.
Evet türkiyedeyim ve ankara antlasması randevum oncesi belgeleri hazırlama sürecindeyim.. Türkiyede hse alanında 10 yıllık bir geçmişim olduğundan hse consultant olarak başvuracağım. Biraz araştırdım ve Cscs kartı alsam bana extra bir puan kazandıracağını düşündüm. Fakat sınavın ingilterede olması ile ilgili bir bilgim yoktu tabi. Sağlık olsun diyelim. Çok teşekkürler değerli bilgiler için
Rica ederim. CSCS kart yerine NEBOSH sanırım burada talep edilen sertifika. O elinizde olsaydı işiniz çok kolaylaşırdı. CSCS çok basit kalır onların yanında. Ayrıca İSG için NEBOSH dışında talep olup olmadığına da bakmanız lazım. Kolay gelsin şimdiden.
Azem Bey merhaba tekrar.. Benim AA onaylandı. Ben 26 Nisan ‘da UK giriş yapacağım. Şuan diploma denkliğine başvuruyorum. Diplomayı ing çevirttim. Yalnız naricten başvuru yaparken” please select the type of cscs card applying for ” sorusu var. bu seçimi yapmadan denklik alamıyoruz sanırım..
bir de qualification title kısmında dip yazmam yeterlimidir. Tezsiz yüksek lisans diplomam mevcut..
çok bilgilendirici bir yazı olmuş, kartı alma sürecinizi ilgiyle takipteyim.
Çok sağolasın Kenan. Aldım ben kartı 🙂
Selam kardeşim benim CSCS BU kartı almak istiyorum yanlız ingiliz cem yok.yardimci olurmusunuz iyi gunler
Merhaba Nihat,
Dil bilmeden nasıl alabileceğini ben de bilmiyorum. 12 dilde sesli destek var ama aralarında Türkçe yok bu dillerin.
Merhaba azem bey ben AA li olarak tesisat ve kaynak ustası üzerinden geldim kendime bı firmadan düz işçi olarak cscs kart aldım. Bundan sonra tesisatcilik adına bır kart almalimiyim almaliysam nasıl ve hangisini almam gerekiyor. Mesleğim hakkında pek bi bilgim yok yardımcı olur musunuz acaba?
Merhaba,
Farklı kartlar var Aydın Bey. İlgili websitesi üzerinden kurumla temasa geçip en doğru kartın hangisi olduğunu onlara sorabilirsiniz. Alternatifi de doğrudan çalışacağınız firmaya hangi kartı istediklerini sormak. Sınav iki tür sadece ama kart çeşidi çok. Yapacağınız işe göre kart başvurusu yapmanız en doğrusu olur.