Elektronik Kitap Okuyucusu Kullanmak İsteyenler?
Şimdi reklamlar:
Kitap okuma harika bir alışkanlık. Bazıları tarih öncesi (bu yazıyı okuyanlar arasında olacağını sanmam ama ciddi ciddi öyle düşünenlerin olduğunu duydum, birebir görmedim). Yeni bir tür olabilir 🙂 ) gibi sanabilir. Ancak öyle değil. Gündelik hayatta kitap okuyan insanlar görebiliyoruz. Otobüste, tramvayda, vapurda, kısacası genelde toplu taşıma araçlarında.. O kadar da garip değil yani. Hatta güzel bir şey. Çok az olsa da elektronik kitap okuyanlar da var. Peki nedir bu elektronik kitaplar? Kağıda basılan kitaplardan çok mu farklılar. Kitapları ortadan kaldırmaya mı çalışıyorlar?
Bence hayır. Sadece gelişen teknolojinin birçok alışkanlığımızı değiştirdiği, evirdiği gibi bu alışkanlığımız da zamanla evriliyor. Bu yollardan sadece biri elektronik kitap okuyucuları. Kimse almak zorunda değil. Zaten çok ucuz da değiller. Kişisel olarak benim kitap okuma alışkanlığımı değiştirdiği ve olumlu yönde etkilediğini söyleyebilirim. Şimdi daha çok kitap okuyorum.
Nasıl değiştirdiği ve evirdiği konusundan önce elektronik kitap okuyuculardan biraz bahsedelim.
Öncelikle amacınız sadece kitap okumak ise bu cihazlardan almanızı tavsiye ederim. Internette gezinebileceğiniz elektronik kitap okuyucuları da var. Ancak bu cihazların ana amaçları internette gezinmek değil. Kitap okumak. Hal böyle olunca da kalkıp cihazla internette gezinmek isteyenlere önerim doğrudan bir tablet olacak. Elektronik kitap okuyucu değil. Çok önemli bir durumda belki internette gezinme tercih edilebilir.
Niye ‘’e-book reader’’ denen yaygın kullanımı tercih etmediğim sorulabilir. Türkçe bir yazı yazdığım için Türkçe terimleri kullanmak diyelim cevabına.
Konumuza gelecek olursak, ki biraz dağılıyor sanırım, elektronik kitap okuyucuları diyorduk. Onların arasında birinin tanıtımını yapmak istiyorum bugün. Amazon Kindle Paperwhite. Tablet denince akla nasıl ilk iPad geliyorsa, elektronik kitap okuyucularda da ilk akla gelen Kindle. Kindle’ın farklı modelleri var. Ben kendi kullandığım Paperwhite modelini anlatacağım.
‘’Kimler Kindle almamalı?’’ sorusunun cevabını önce verelim. Kitabı elinde tutmayı seven, kitaplarla, o sayfalarla duygusal bağ kuran, kurabilen, kağıt kitap okuma alışkanlığını bırakmak istemeyen, bundan korkan, kitabın üzerine notlar almayı seven (yalnız bu konuda Kindle’ın özelliğini de gözden geçirmeli), sahaflardan kitap alıp eski okuyucunun notlarını da okumayı seven.. Bu liste daha çook uzatılabilir.
Şimdi de Kindle’ın özelliklerine gelelim:
- Okurken üzerinde işaretleme yapabiliyorsunuz. O işaretlemeleriniz okuduğunuz kitaptaki yeri, kitabın adı gibi bilgilerle ayrı bir elektronik kitap oluyor. Sonradan gözden geçirip kitaptaki önemli yerleri hatırlamak isteyenler için birebir.
- Özellikle İngilizce kitap okumak isteyip de sürekli sözlüğe bakmamak için tercih etmeyenler. Herhangi bir İngilizce kelimenin üzerinde bir saniye kadar beklediğinizde kelimenin İngilizce sözlük anlamını görebilir, sonrasında ekrana dokunup okumaya devam edebilirsiniz.
- Otobüste, arabada, gece uyumadan önce, yani karanlık ortamlarda kitap okumak için ayrıca ışığa ihtiyaç duymak istemeyenler. Paperwhite modelinin ekran aydınlatması özelliği sayesinde herhangi bir ortamda rahatlıkla kitap okuyabilirsiniz.
- Toplu taşıma araçlarında ayakta giderken kitap okumak isteyip de kitabı elinde tutmak konusunda zorluk yaşayanlar. El geçirmeli kılıf ile kullandığınızda Kindle’ı ayakta veya her türlü zor koşulda tek elle okumak ve sayfalarını çevirmek çok kolay.
- Birkaç ciltli ya da oldukça kalın kitapları taşıma konusunda (özellikle yazın) sıkıntı yaşayanlar. İçine atabileceğiniz her boyutta ve kalınlıktaki binlerce kitabı sürekli yanınızda taşıyabilirsiniz.
- Yazıları ufak diye bazı kitapları okumakta zorlananlar. Ya da okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalanlar. Yazı tipini değiştirmek her ne kadar fazlasıyla kişisel bir konu olsa da yazı büyüklüğünü değiştirmek birçok kişi için müthiş derecede kolaylaştırıcı bir özellik. Yanlardaki boşluğun, yazı büyüklüğünün, dik ya da yatay okuma seçeneğinin olması hayatınızı ciddi anlamda kolaylaştırabilir.
- Aynı anda birkaç kitabı okuma gibi üstün yetenekli insanlar için de Kindle oldukça etkili. İstediğiniz kitabı istediğiniz zaman kaldığınız yerden devam etme imkanınız var. Böylece birkaç kitabı takip ederken hepsinde nerede kaldığınızı düşünmek zorunda kalmıyorsunuz. Tabii kitap ayıraçlarının güzelliği ve faydaları da biraz ortadan kalkıyor gibi böylece..
- Kitap okumak isteyip, tableti sürekli şarj etmek zorunda kalmamak isteyenler. Kindle’ın şarjı çook uzun gidiyor. Kitap okuma yoğunluğuna bağlı olarak değişecektir tabii ki ancak günde birkaç saat okuyor olsanız dahi birkaç haftadan daha erken şarj etme durumunuzun olmayacağını bilin.
İki liste de oldukça uzatılabilir. Birçok farklı ekleme yapılabilir. Bence bu kadarından sonrası çok daha bireysel tercihlerle ilgili olacağından en güzeli burada bırakmak.
Kindle’ın kitap okuma alışkanlığımı nasıl değiştirdiğinden kısaca bahsedeyim. Bir kere özellikle kalın kitapları yazın taşıma sıkıntı olduğundan Kindle sayesinde Üç Silahşör’ü rahatlıkla okuyabildim. Kendisi 1000 sayfaya yakın oldukça büyük boyutta bir kitap çünkü 🙂 Aynı zamanda yukarıda artılardan bahsederken de söylediğim gibi toplu taşıma araçlarında ayakta tek elle kolaylıkla okuyabildiğim için oldukça rahat ediyorum. İçinde birçok kitabı aynı anda taşıyabildiğim için de ayrıca rahat.
İçine kitap atmak da oldukça kolay. Kendi formatında bir kitap bulduğunuz takdirde eposta olarak doğrudan Kindle’a gönderebiliyorsunuz. Ya da bilgisayara bağlayıp kitap yükleyebilirsiniz. Benim hiç kullanmadığım yöntem bu.
Amazon’dan bu konuda komisyon alıp almadığımı sorgulayanlar olabilir. Almıyorum 🙂 Bloğumda genelde yaptığım gibi deneyimlerimi ve naçizane görüşlerimi paylaşıyorum. Faydasını gördüğüm eşyaların, cihazların da bilgilerini paylaşıp başkalarının faydalanmalarını sağlamanın, öğrendiklerimi kendime saklamamamın gerekliliği de ayrı bir neden.
Hadi bakalım. Dileyenler bence şimdiden düşünmeye başlasın. Ha, niye Kindle Paperwhite, diğer elektronik kitap okuyucular değil derseniz de bu konuda bir süre yaptığım internet araştırmasının sonucunda bu konudaki en iyi cihaz olduğu sonucuna vardığım için Kindle Paperwhite tanıtımı yaptım. Türkiye’de birkaç kanaldan satışı olan ürünü biraz daha uygun fiyata yurtdışından, özellikle de ABD’den getirtebilirsiniz. 120$ olan bu modeli özel promosyon dönemlerine denk getirip 100$ seviyesine de alabilirsiniz. Buna bölgesel vergilerin (%10’a yakın genelde) ekleneceğini de unutmayalım. Avrupa’da genelde 120€ fiyattaki ürün için 10€ kadar vergi iadesi alma şansınız da var.
Şimdilik benden bu kadar. Daha fazla detay isteyenlere biraz daha anlatabilirim. Yorumlara göre güncellemeler de gelecek.
Son bir not: Şu anda okuduğum kitap Sefiller’in ikinci cildi. Basılı versiyonunu okuyorum. Kindle değil. Yani Kindle kullandıktan sonra normal kitap okumayacağınız anlamına gelmiyor bu durum. Elektronik versiyonunu bulamadığınız, ya da elinizde basılı versiyonunu bulundurduğunuz kitaplarınızı tabii ki okursunuz 🙂