Nasıl Olunur?
Fotoğraf: http://nilayornek.com/
Başlık şahane, değil mi? Nasıl olunur?
İlk duyduğunuzda aklınıza ne geliyor?
‘Nasıl olunur?’ Nilay Örnek’in hazırlayıp sunduğu bir podcast serisinin adı. Podcast’ın ne olduğunu bilmeyenlere ufak bir bilgilendirme yapayım. Bir podcast’a kaydedilmiş radyo yayınları denebilir. Çok farklı konularda, çok fazla podcast var. iPhone kullananlar podcasts uygulaması ile bu yayınları indirebilirler. Android kullanıcıları için de farklı uygulamalar ile bu podcast’lara ulaşabiliyorsunuz. Şiddetle ve sevgi ile tavsiye ediyorum. Android kullanıcılarına şöyle bir tüyo vereyim devam etmeden önce: Bilgisayarınıza iTunes yükleyin. Orada podcast kısmına girip çevrimiçi mağazadan istediğiniz kadar podcast indirin. Sonra da onların olduğu klasörü bulup telefonunuza kaydedin. Bu kadar basit.
Gelelim ‘Nasıl olunur?’a. Aylar önce kuzenimin bana bahsettiği bu podcast’larla ilgilenmemiştim. Geçenlerde iTunes açıkken biraz karıştırayım istedim ve Nilay Örnek’i buldum. Müthiş güzel konukları ile dehşet derecede faydalı ve güzel bilgiler edinebiliyorsunuz. Ve bunu en ‘zamanım yok’ dediğiniz zamanda yapabiliyorsunuz. Peki nasıl?
- https://nasil-olunur.simplecast.com/ bu adrese girip dinleyebilirsiniz.
- iPhone kullanıcıları cep telefonlarındaki podcast uygulamasından ya da bilgisayarınızdaki iTunes uygulaması ile aratınca çıkıyor hemen.
- Android kullanıcıları yukarıda anlattığım gibi yapabilir.
Bu podcast serisi ne yazık ki şimdilik 26 bölümden oluşuyor. Konuşmacı, gazeteci Serdar Kuzuloğlu, bağımsız film yapımcısı Zeynep Atakan, TV programcısı, gazeteci İsmail Küçükkaya, müzik yazarı Murat Meriç, Can Yayınları’nın yönetim kurulu başkanı Can Öz podcast serisindeki misafirlerden sadece bazıları. Tüm program iki arkadaşın sohbeti şeklinde geçiyor ve 45-60dk arası sürüyor. Bu süreye rağmen kesinlikle şimdiye kadarkilerden hiçbirinde sıkılmadım. Çünkü programa katılan misafirin mesleği için ‘nasıl olunur?’ sorusunun cevabı bulunmaya çalışılırken iki arkadaşın sohbetine tanık oluyorsunuz. Keyifli bir sohbet dinlerken bol bol öğrenme şansınız oluyor.
Pek çok şeyden çok çabuk sıkılabilen bir insan olmama rağmen öğrenmekten hiç sıkılmıyorum. Yalnız öğrenmek için kullandığım yöntemler değişkenlik gösteriyor. Mesela bazen normal kitap okurken, bazen Kindle’a dönüyorum. Çok zamanım direksiyon başında geçiyorsa sesli kitaplara dönüyor yüzüm. Şimdi de öyle bir dönemde olduğum ve değişiklik aradığım sırada tekrar podcast’lara sardım. Arabada geçen zamanda sadece müzikle zamanı kullanmak bana çok da yeterli ve verimli gelmiyor. Ben de işte böyle yöntemler buluyorum.
Podcast denince akla sadece Nilay Örnek gelmemeli tabii ki. Farklı örnekler de var. Mesela Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu’nun hazırlayıp sundukları ‘İlk Sayfası’ adlı podcast da var beğendiklerim arasında. Onda da şimdilik sadece ilk bölümü dinleme fırsatım oldu. Konuk Ahmet Ümit. Sevenler bence dinlesin derim. Biraz daha dinledikten sonra onunla ilgili de görüşlerimi paylaşacağım.
Binlerce, belki onbinlerce farklı podcast yayını var. Özellikle de iTunes üzerindeki kütüphanede. Bir çok farklı dilde ve çoook farklı konularda yayınlanan bu programları mutlaka inceleyin derim. Mesela dinlediğim diğer bir podcast ‘Wolverine: A Long Night’ adlı Marvel uyarlaması. Onlar da bu sisteme ayak uydurmuşlar ve podcast yayınına başlamışlar. Eğitim anlamında konular da var, profesyonel gelişim amaçlı konular ve programlar da. Size kalmış neyi seçeceğiniz.
Öğrenme, bildiğiniz gibi, hayat boyu devam eden bir süreç. Hiçbir zaman dur durak bilmez. Sürekli değişir, gelişir ama hayatımızda olur. Yöntemler farklılaşır zaman içinde. İşte o yöntemleri çeşitlendirerek ilerlemek ve öğrenmek gerek. Şimdiki aracım podcast’lar. Peki sizin öğrenme aracınız ne?
1 Response
[…] bir yandan da ne dinleyeyim diye düşünüyordum. Uzun zaman aradan sonra Nilay Örnek’in “Nasıl Olunur?” adlı podcast serisine yeniden baktım ve Zülfü Livaneli’nin adını görünce hemen […]