Yerli Otomobil Üzerine

Fotoğraf: https://www.togg.com.tr

Gerçek anlamda üretimi Türkiye olan (montajı değil ama) her türlü girişimi sonuna kadar desteklediğim söyleyerek başlayayım. Yerli araba da öyle. Yerli savaş uçağı, yerli tank, yerli tüfek, sonra yerli şeker fabrikası, yerli tarım… Özellikle de yerli tarım.

Yalnız yerli tanktaki gibi ilgili bakan çıkıp da “sadece tenekesini biz yapıyoruz” diyorsa yerli falan olmaz o tank. Motorunu mesela, biz üretmiyorsak anlamı yok ki. %100 yerli olması zaten imkansız neredeyse. Ana bileşenleri, teknolojisi yerli olsun. Bazı parçaları ithal olabilir. Yazılımı, motoru gibi kritik önemdeki parçaları değil ama.

Swiss made saatler mesela. Eskiden saat dediğimiz İsviçre’de üretilirdi. Çinliler her şeyde olduğu gibi kopyalayarak başladılar ve şimdi dünyadaki saat mekanizmalarının çok büyük bir kısmının üretimini yapıyorlar. İsviçre de bu yalan dolana bir son vermek için “Swiss Made” kullanımı için katı kriterler ortaya koydu. Bunları sağlamayan üreticiler saatlerine bu yazıyı yazdıramıyorlar. İsviçre de bunun kriterlerini yakın bir geçmişte ortaya koymuştu:

  • Saatin mekanizması ya İsviçre’de yapılmalı ya da mekanizmanın parçaları İsviçre’de montaj edilmeli,
  • Son kontrolü İsviçre’de gerçekleşmeli,
  • Üretim maliyetinin (satış olursa bu konuda çok oyun yapılabilir diye üretim maliyeti temel alınmış) en az %60’ı İsviçre’den tedarik edilmiş olmalı.

Bu kriterleri yerine getiremiyorsanız saatinize Swiss Made yazdıramıyorsunuz. Herhangi bir makinanın, aracın, otomobilin en büyük maliyet kalemi motorudur. Motoru ithal ise zaten o ürünün yerli olma şansı yoktur. Vestel’in ürettiği akıllı telefonlar mesela. Ana işlemcisi, görüntü işlemcisi, ekranı, ekran koruma camı, işletim sistemi vb. hep ithal. Bu durumda bu telefonlar yerli olur mu? Sırf anakartı ve tasarımını yapmakla cep telefonu yapmış olur musunuz? Bence hayır.

Yerli otomobille ilgili yorumumdan önce Temsa gibi yerli elektrikli otobüs üreten bir şirketin konkordato ilan etmesi ve batmasına göz yumulmasını da düşünmek gerek. Yerli otomobil kadar yerli otobüs üretimi önemli değil mi? Simit Sarayı’nın kurtarılması için 600 milyon dolar harcanması düşünülürken Temsa’nın arka planda kalması, bu arada da yerli otomobil üretme çalışmaları yapılması sizce de gerçekçi ve doğru mu?yer

Yerli otomobil bence kesinlikle olmalı. Bu üretimde de 2 hedef olmalı. %100 elektrikli ve otonom otomobiller. Bu ikisi geleceğin en önemli otomobil teknolojileri. Uçan otomobiller de var ama onların gelişine biraz daha var bence.

Elektrikli otomobilde en önemli hususlardan biri hafif ve çok yüksek kapasiteli akü teknolojisi. Temsa bu konuda bir aşama kaydetmiş. Buradan bakabilirsiniz. Akü tedariki/teknolojisi konusunda Temsa’dan destek alınabilir. Hatta TOGG bu kapsamda ilk iş olarak Temsa’ya yatırım yapıp oradan teknoloji transfer edebilir.

Günümüzde teknolojinin üretiminden ziyade transferi en ağırlıklı yapılan uygulama. Motorola örneğini düşünelim:

  • Motorola’yı ABD sattıktan sonra önce Google aldı. Motorola’nın özellikle mobil iletişim alanındaki patentlerini ve teknolojilerini transfer ettikten sonra firmayı Lenovo’ya sattı. Çinliler halen daha Motorola’ya sahipler. Bu süreçte 2 defa teknoloji transferi yapıldı ve iki büyük teknoloji firması bu fırsattan yararlandı.

Elektrikli otomobilin çok fazla parçası var ve bunların hepsinin sıfırdan imal edilmesi, Devrim otomobilleri gibi çok mümkün değil. Çünkü çağ farklı. Eski arabalarla şimdikiler arasında çok ciddi teknolojik farklılıklar var. Benzin/dizel otomobillerle elektrikliler arasında da aynı şekilde. Sıfırdan her şeyi yapmaktansa satın alımlar ile teknoloji transferi yoluyla bu iş çok daha kolay yapılabilir.

Unutulmaması gereken ise bu gibi işlerin, gerçekten sonuç almaya yönelik ise, ciddi anlamda sağlam bir planlama ve iş programı ile parça parça ele alınması gerektiği ve sonucun aceleye getirmemeye çalışılmasıdır. Yapılan ÜR-GE değil, AR-GE olmalı. Böylece teknoloji yerleşir ve geleceğe yönelik bir çalışma yapılmış olur.

Üretilecek yerli otomobilin de yüksek fiyatlı bir otomobil olmasındansa daha düşük fiyatlı ve halkın daha büyük bir kesimine hitap etmesi doğru olur. Tatanın 7.000 dolarlık arabası gibi mesela. Ve Tata sayesinde Hindistan bugün bir otomotiv ülkesi konumunda. Birçok farklı alanda da ilerideler. Uzaya dahi araç gönderdiler. O kadar düşük bir maliyetle yapmışlardı ki, bizim milyarlarca dolarlık köprülerimizin 100de 1i fiyatına neredeyse.

Gelecek her geçen gün daha da teknolojik hale geliyor. Sağlam bir geleceğe sahip olmak için de ülkenin o gelecek vizyonu ile hareket etmesi, ona yönelik altyapı çalışmaları yapması gerekiyor. Yoksa giderek daha fakirleşen, en zengini ile en fakiri arasındaki giderek büyüyen bir uçurum oluşan bir ülke haline geliriz.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.